Kesztölc Kestúc

keresés

Nagy a bizonytalanság az egyetem jövőjével kapcsolatban" – erősítette meg Farkas András polgármester.

Napvilágot látott a hír, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem elhagyja Piliscsabát. „Nagy a bizonytalanság az egyetem jövőjével kapcsolatban" – erősítette meg Farkas András polgármester, aki szerint ugyanakkor egyelőre a Budapestre költözés folyamata is bizonytalannak tűnik. A városvezető elmondta, az egyetem sorsát több dolog is befolyásolja.

Amikor 1994-ben megnyílt az intézmény, szinte egyetlen konkurenciaként jelentkezett az ELTE Bölcsészettudományi kara mellett budapest vonzáskörzetében ‒ mostanra azonban számos helyen folyik bölcsészképzés. Emellett mára a demográfiai hullámvölgy elérte a felsőoktatást is, ami szintén oka lehet annak, hogy a korábbi ötezer fős hallgatói létszám 2017-re ezer főre apadt. Ehhez társult az a hároméves, nagyszabású felújítási projekt, ami a Budapest‒Esztergom vasúti vonalon történt, jelentősen nehezítve a helyszín megközelítését. Ez szintén visszavetette az universitas népszerűségét. „Mindezekkel együtt azt is be kell látnunk, hogy az elmúlt 20 évben nem tudott összenőni a város és az egyetem, nem tudott igazán intenzív kapcsolat sem kialakulni közöttük.”

Farkas András ‒ aki két éve vezetője a településnek – felidézte: noha megválasztása után első útja polgármesterként az egyetemre vezetett, érdemben már nem tudta befolyásolni a folyamatokat: „sajnos a 24. órában érkeztem” ‒ mondta. A város vezetése azóta is próbál mindent megtenni, hogy a felsőoktatási intézmény helyben maradjon, hogy „otthon érezzék magukat Piliscsabán”, a napokban is folyamatosan zajlanak az egyeztetések.

Olvasta már?

Biztos jövőt szeretnél? Válaszd a kéményseprő hivatást!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet felhívása. Biztos jövőt szeretnél?    Válaszd a kéményseprő hivatást! 

Megyénk körül megyünk körül

Tisztelt Kesztölciek! Tájékoztatom Önöket, hogy 2021. július 21-én kerül sor a Megyénk körül megyünk körül című program keretében a Kocs-Kesztölc páros találkozóra.

Szerencsés kirándulás

Bizony, annak nevezhető a  KMASZC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakközépiskola és Kollégium 10. osztályosainak év végi tanulmányi kirándulása Klastrompusztán.