Kesztölc Kestúc

keresés

Az utak állapotáról, a szemétégetésről, a hangos mozgóárusokról, a drága búcsús hintásokról, a közlekedésről és sok más ügyről kérdeztek olvasóink honlapunk fórumán. Most Vöröskői István polgármester válaszait olvashatják.

A Klement utca, Major utca és a Temető utca a Plébánia előtt rendkívül kritikus állapotban van. Tervbe van véve ezeknek a javítása a közeljövőben?

A Temető utca plébánia előtti szakasza a támfalfelújítás keretében új burkolatot kap. A Klement utcában a nagy kátyúkat betonoztuk (itt beton burkolat van), az utcában szokásos sózás nem használ az út állapotának, a vele egyidős Hunyadi utcai, hasonlóan beton burkolat sokkal jobb állapotú. A Major utcában tervezzük a szokásos éves kátyúzáskor az aszfaltburkolat javítását.

Ajánlani szeretném a lakosok figyelemfelhívását a környezettudatosságra. Ebből ered a másik kérdésem, miszerint hol kell bejelenteni, ha egy lakos valószínűsíthetően szemétégetésből származó gomolygó füsttel árasztja el az utcát?

A külterületen jelenleg tűzgyújtási tilalom van, ha megsértik azt a tűzoltóság felé kell jelezni, belterületen kizárólag kerti hulladék égethető szerdán és pénteken 10:00 – 18:00 óra között, más időpontban, vagy más anyaggal végzett égetést munkaidőben a falugondnoknak jelentsék, illetve a Jegyző felé jelezzék.

Községünkben egyre több a mozgóárus és ezzel nagymértékben megnőtt a KRESZ szerint (30. paragrafus) is tiltott indokolatlan hangjelzést használók száma. A megkülönböztető hangjelzés használatáról is van rendelkezés:( 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól) Ezek az árusok nagymértékben zavarják az alvó kisgyerekek az éjszakai műszak után vagy előtt alvó vagy csak egyszerűen csöndet vágyó emberek nyugalmát. Ez nem csak engem zavar hanem sok-sok itt élő lakost, erről többen nyilatkoztak. Kérdésem, mit szándékoznak tenni a törvénytelen állapot megszüntetése érdekében.

A mozgóárusok (számuk tavaly egy fővel nőtt, a korábbi kenyeres, gázos, jégkrémes mellett egy újabb kenyeret árusító autó jelent meg). Közülük egy használja a gépkocsi hangkürtjét, a többi figyelemfelhívó dallamot. Egyelőre annyit tudok tenni, hogy értesítem utóbbiakat, hogy többen nehezményezik a hangos reklámozást, kérem a zaj csökkentését. A dudálás ellen a rendőrség léphet fel a KRESZ megsértése miatt. A mozgóárusok engedélyét nem az önkormányzat hivatala adja ki.

19 éve lakom Kesztölcön, többször voltam panasszal bent, a ház előtti járda miatt. Esőben nem lehet közlekedni a járdán, mert bokáig ér a víz. Ráadásul amióta megszüntették, a Petőfi-Esztergomi sarkán a gyüjtőt, azóta az árokból a víz is a házam udvarára folyik az árokból. Az Esztergomi 19-nél a járda minden irányból idelejt, és a felső utcákból is az összes víz, plusz az árokban felgyült víz lehetetlenné teszi számunkra a száraz cipőben való kijutást a házból. A gyalogosok is elkerülik a járdát. Ígérték az előző polgármesterek a járda kiegyenesítését, de sajnos semmi sem történik. Az árok vízének elvezetése is gond. Szeretném, ha a közeljövőben történne valami változás.

Az Esztergomi utca 19-nél a járda is és az árok, út is állami tulajdon, vagyonkezelője a közútkezelő. Ettől függetlenül megvizsgáljuk mit tudunk tenni a vízelvezetés érdekében.

Történt-e előrelépés a pénzjegykiadó automatával kapcsolatban?

A bankjegyautomata ügyében annyi történt, hogy a Takarékszövetkezet túl költségesnek találta a Polgármesteri Hivatalba történő gépáttelepítést, vállalkozásnál keresett helyet, de még oda sem jeleztek vissza, megfelelő-e a hely, állításuk szerint az új gépet már beszerezték, helyet keresnek neki.

A csatornalefolyó tisztítása az úttesten kinek a feladata? Kövekkel, falevéllel eldugult, fűvel benőtt lefolyókról beszélek.

A lefolyók takarítása az út kezelőjének dolga, a Szent István és Esztergomi utca kivételével (amelyek az állami közútkezelőé) az önkormányzaté.

Nem gondolja, hogy át kéne dolgozni a búcsúsok ügyét? Nálunk miért nem lehet olcsóbban hintázni?

Egyetértek, levélben jeleztem is feléjük, hogy jöjjenek szerződéskötés ügyben, ennek már több mint egy hónapja, visszajelzést nem kaptam.

A tiszta udvar rendes ház elismerést miért nem a falu lakossága szavazza meg?

A példás porta díj odaítélésének módját önkormányzati döntés szabályozza, ennek megváltoztatása az önkormányzaton múlik, a felvetést testületi ülésre beterjesztem.

Mikor lesz hétvégén, ünnepnap Budapestről Kesztölcre közvetlen járat? Reggel van Budapestre, de délután, estefelé nincs.

Valamennyi közlekedési egyeztető fórumon felvetettem a közlekedés javításának kérdését, külön kiemelve, hogy zsákfalu vagyunk, ahol átmenő forgalom nincsen (attól, hogy két helyen lehet ugyanarról az útról lejönni a faluba, még zsákfalu, hiszen tovább nem vezet út). Kértem, hogy egyes járatokat – különösen olyan időpontban, amikor Dorogot Nyergesújfalu felől érkező buszok érintik – a kertvárosi körforgalmon keresztül a 117-es úton közlekedtessenek. A válasz mindig „jövőbemutató” volt, ami azt jelenti, hogy a vasút villamosítása után (talán jövőre) a tervek szerint 20-30 percenként közlekedő vonatokhoz a faluból várhatóan Dorogra „ráhordó” járatokat fognak közlekedtetni.

Az iparűzési adó mértékét nem tervezik-e csökkenteni?

Nem tervezzük. Amennyiben megtennénk akár 0,5 % mértékben is, az ingatlanadó bevezetéssel nyert többlet elúszna, ugyanakkor a szomszédokban üres helyekben bővelkedő közműves ipari – kereskedelmi övezetek vannak (Esztergom, Dorog, Leányvár, Piliscsév). Nálunk egybefüggő, közművesített önkormányzati ipari – gazdasági terület nincs, miért települne ide új tevékenység, ami pótolná a kieső bevételt? Mindeközben adóerőben (egy lakosra jutó adóbevétel) a legalacsonyabb kategóriában vagyunk.

Olvasta már?

Biztos jövőt szeretnél? Válaszd a kéményseprő hivatást!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet felhívása. Biztos jövőt szeretnél?    Válaszd a kéményseprő hivatást! 

Megyénk körül megyünk körül

Tisztelt Kesztölciek! Tájékoztatom Önöket, hogy 2021. július 21-én kerül sor a Megyénk körül megyünk körül című program keretében a Kocs-Kesztölc páros találkozóra.

Szerencsés kirándulás

Bizony, annak nevezhető a  KMASZC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakközépiskola és Kollégium 10. osztályosainak év végi tanulmányi kirándulása Klastrompusztán.