Kesztölc Kestúc

keresés

Apróság ez, tudom, a nagy dolgokhoz képest, de életünk sok apró részből áll. Nem mindegy hogy ezek milyen indulatokat, érzéseket hoznak ki feleslegesen az emberekből - Makovics János írása

Minden bizonnyal nem egyedül vagyok evvel, ugyanis tapasztaltam már, hogy az előttem haladó is "beakadt" a járdára lógó bokrok, fák ágaiba, és hol a hajába, hol a sapkájába ütközött, és önkéntelenül is káromkodott. A falut járva sajnos sok helyen tapasztalni, hogy ezek a belógó ágak mennyire zavaróak, és nem egy esetben balesetveszélyesek is. Többször csak a szemüvegemnek köszönhettem, hogy nem szúrta ki a szemem, de az arcom, homlokom megkarcolta, és sapkámat nem egyszer leakasztotta, alig bírtam kihalászni az ágak közül, ami persze kicsit komikusnak tűnhet, de mégsem az.

Az ott lakók, akiknek házuk előtt ilyen, a közterület forgalmát akadályozó bokor, fa van, nem veszi észre hogy ez nem jó? Zavarja mások testi épségét is, nem beszélve esztétikai megjelenéséről, mert látványnak sem szépek az ilyen belógó ágak. Ennyire felelőtlenek, közönyösek egyesek, hogy nem törődnek még saját ingatlanuk környezetével, nem figyelnek arra, amire pedig kellene. Nem zavarja, vagy megszokásból lehajtják fejüket hogy ne akadjanak fent a belógó ágakon?

Nyilván vannak megfelelő jogszabályok, hogy miként hogyan kell - kellene az ilyen dolgokat rendben tartani. Ez közveszély okozás is valamilyen szinten, kész csoda hogy még nem történt komolyabb baleset, mert akár a szemét is kiszúrhatja valakinek. Miért nem lehet tekintettel lenni és odafigyelni az ilyen apróságokra, melyek zavarják és bosszantják az arra járókat, és felesleges idegeskedést okoznak.

Nem a közmunkások és nem az önkormányzat feladata ez, ahogy a járdák takarítása sem, hanem a tulajdonos dolga, kötelessége lenne. De nem teszik, mert nem veszik észre, ha meg valaki szól, még ők vannak felháborodva. Hallottam, hogy az épp kint levő tulajdonosnak szólt valaki, erre azt kapta válaszul, ha nem tetszik menjen a másik oldalon. Szomorú és kiábrándító az ilyen emberek hozzáállása ehhez az ügyhöz. Valószínűsíthető hogy az élet más területén is ilyen negatívan tevékenykedik, ami önmagát minősíti. Nem tudom mit szólna, ha valaki egy nagy bozótvágóval a járdára benyúló ágakat levágná. Joga van, lenne ehhez? Elvileg magánterület, de ez nem mentség, mert kötelezettségei is vannak, és szomorú dolog, ha az önkormányzatnak kellene felszólítania arra, hogy szüntesse meg a közforgalmat akadályozó benyúló ágak megszüntetését.

Borítókép: Kara István fényképe

 

Olvasta már?