Kesztölc Kestúc

keresés

Abban hiszek, hogy az élet egy csoda, csak észre kell vennünk az apró szépségeit, amik minden nap szembejönnek velünk. Ezt a szépséget szeretném belevinni a képeimbe. Egy festőtársam jegyezte meg a most készülő képemnél: "Csodálom az aprólékos munkád. Vonzza a tekintetet, és amikor ránézek, teljesen megnyugtat."

Hogy hol van a Földi Paradicsom? Nem kell messzire menni ... elég csak Klastrompusztára, ahol jelenleg élek két kisfiammal immáron több, mint egy éve. Csak egy ismerősömet tudnám idézni: "Ilyen gyönyörű helyen könnyű alkotni!". Angol-francia szakos nyelvtanárként végeztem, és azon szerencsés emberek közé tartozom, aki elmondhatja, hogy a munkám a hobbim. Szinte már olyan, mintha nem is dolgoznék, csak jól szórakozok egész nap. Azt imádom a tanításban, hogy így vagy úgy, de másoknak tudok segíteni, és ez hihetetlen nagy boldogsággal tölt el... amikor egy kismamának helyrejön a párkapcsolata; amikor hosszú vajúdás után most hirtelen belevág egy családapa egy új vállalkozásba ... . A festésen kívül a másik nagy szenvedélyem a salsa lett idén. A reggeleket pedig szeretem jógával kezdeni, így mindig csodálatosan indul minden napom.

Mióta foglalkozik rajzok, festmények alkotásával?

Általános iskolában figyelt fel legelőször rám a rajztanárom. Aztán a gimnázium és az egyetem alatt jóformán csak rajzokat készítettem, ami mindig is könnyen ment nekem minden tudás nélkül. Majd több, mint 12 év kihagyás után belső késztetés hatására elkezdtem festeni tanulni, mert a különböző technikák mind ismeretlenek voltak nekem. Először egy rajztanárhoz kerültem, akivel barter órák keretén belül művészettörténetet tanultam, franciát tanítottam. Érdekes, hogy bár szeptemberben kezdtem el hozzá járni, mégis majd másfél hónap kellett ahhoz, hogy belevágjak a festésbe. Olyan érzésem volt, mintha egy kikötőben állnék egy indulásra kész hajó előtt, és vacillálok, hogy szálljak-e fel vagy sem, mert tudtam, ha egyszer megteszem, nincs visszaút. Belekerülök egy örvénybe, ami egyre mélyebbre húz, visz egy másik világba ... de aztán felszálltam, és olyan vizeken evezek, amikről csak álmodtam eddig. Egyre több lehetőség nyílik meg előttem, egyre több hely, ahol tanulhatok, fejlődhetek. Néha az az érzésem, hogy ha elmennék a sivatagba, biztos, hogy ott is egy festőbe botlanék bele.

Miként születnek meg rajzai, festményei, mennyire tudja átadni érzéseit,gondolatait általa?

A festés számomra is egy hihetetlen folyamat. Előttem hever a kép, ránézek, és az a gondolat motoszkál bennem, hogy 'Ezt most hogy a csudába fogom tudni megfesteni?'. Aztán elkezdem, és hirtelen valami megváltozik, mintha már nem is én lennék, aki fest. Amikor kipróbáltam az olajfestészetet, olyan volt, mintha mindig is ezt csináltam volna, olyan magától értetődő volt minden, hogy melyik színeket kell összekeverni, hogy hogy kell kiemelni egy részt... . Aztán amikor megfestek egy részt, kiteszem, ránézek, és értetlenül kérdezem magamtól 'Ezt ki festette? Én tuti nem.' 

Van  e - ars poetikája ,"hitvallása" művészi szempontból ?

Abban hiszek, hogy az élet egy csoda, csak észre kell vennünk az apró szépségeit, amik minden nap szembejönnek velünk. Ezt a szépséget szeretném belevinni a képeimbe. Egy festőtársam jegyezte meg a most készülő képemnél: "Csodálom az aprólékos munkád. Vonzza a tekintetet, és amikor ránézek, teljesen megnyugtat."

Szokott e a helyi kiállításon kívül  máshol is szerepelni?

A Piliscsabai Amatőr Festők Klubjához az év elején csatlakoztam. Egyre több közösségi programjukon szeretnék részt venni.

Tart e kapcsolatot kortársaival, mennyire "él" művészi életet ?

Igyekszem egyre több helyre eljutni. Piliscsabán kívül Szentendrén és Budapesten is találtam olyan festő köröket, ahol foglalkozásokat tartanak amatőröknek. Eljárok helyi kiállításokra, legutóbb Esztergomban tartottak egyet, ahol megismerhettem a környék művészeit. 

Milyen tervei vannak ,és miként látja jelenlegi helyzetét?

A festés olyan nekem, mintha mindig is ezt kellett volna és kellene csinálnom. Most folyamatosan, egyre intenzívebben képzem magam. Számomra is elképesztő, hogy a második olajfestményemet már egy idegen meg is vásárolta. Szeretnék minél több képet festeni, minél több helyre elvinni őket. 

Olvasta már?