Kesztölc Kestúc

keresés

Sokan azért hagyták abba a határban a földjük művelését, mert egész évi munkájukat lelketlen, szívtelen, gonosz emberek, akiknek amúgy lenne idejük parlagot befogni és művelni, mikor már a termés megérett és meghozta a sok munka eredményét, a gazda előtt learatták.

Tudjuk, megváltoztak a dolog : a falusi élet már nem olyan mint régen, romantikája átalakult . Valamikor, nem is olyan régen, tíz- húsz éve, még a határban meg voltak művelve a földek, a szőlők, gyakran lehetett találkozni jövet - menet és kellemesen elbeszélgetni a földjüket művelő emberekkel, a falu és a föld kisebb - nagyobb dolgairól.

Öröm volt szétnézni a határban, mindenütt gondosan megművelt sorok, ágyások, zöldségfélék, kukorciatáblak, búza, árpa, rozs,napraforgó, mikor kinek mi kellett. Voltak baromfiudavarok, csibék, kacsák, malacok, megvolt a hétköznapok adta feladatok, tavasztól őszig, mindig volt mit készíteni. Ám az idők haladtával az idősebb generáció már nem bírta, a fiatalokat pedig nem vonzotta ez a dolog, ami nem csak az ő hibájuk, hiszen megváltozott a munkahelyi szokás sok helyen, jóformán csak aludni járnak haza, így nem csoda hogy nincs se idejük sem kedvük művelni a határban egykor virgzó földjüket.

A természet átvette helyét, és pár év alatt a gaz, a gyom, a fák, bokrok benőttek mindent, és már a tulajdonosok is nehezen találják egykor volt földjük határvonalait. Szomorú látvány ez a fajta "pusztulás" és soha ennyi parlagot, elhagyott földet nem lehet látni mint mostanság. Akik szerettek vele foglalkozni, azok is idővel abbahagyták, és csak a kerítésen belül végzik még, már ahol és amennyire tudják művelni kertjüket, hogy legyen paradicsom,paprika, uborka, borsó,miegymás, gyümölcsök, eper,málna, ribizli, és a gyümölcsfák, cseresznye, szilva, körte, alma......

Sajnos azonban sokan azért hagyták abba a határban a földjük művelését, mert egész évi munkájukat lelketlen, szívtelen , gonosz emberek, akiknek amúgy lenne idejük parlagot befogni és művelni, mikor már a termés megérett és meghozta a sok munka eredményét, a gazda előtt learatták, ellopták mindazt, amiért kapáltak, permeteztek, kötöztek,horoltak, gyomlálgattak, pátyolgatták a palántákat hogy a természet rendje szerint meghozzák eredményüket. Sorra, egymás után történtek a falu határában az ilyen dolgok, melyek kis lopások, de az erkölcsi - lelki kár amit a tulajdonosok kaptak, átéltek, elmondhatattlan.

Anno pár lapban írtam erről a sajánaltos és országos jellegű dologról lapokban, de ez nem hoz helyre semmit , a tulajdonos aki végre learatta volna sok fáradtságos munkával eredményét, valaki - valakik kilesve szokásait, még előtte leszedték a termést, elloptak mindent, ami mozdítható : gyümölcsöket, zöldségeket, krumplit, kukoricát....vajon mit érezhetett a tulajdonos mikor földjéhez érve az össztaposott, vandál módon letépett éves munkájának hűlt helyét találta ?

Ezért is van ma már sok parlag a határban ,mert akik művelnék is, nem teszik, mert ilyen tapasztalatok után már elment a kedvük, és ez jogos és érthető. Hiába van mezőőr, mindig tudnak - tudtak lopni az ilyen "alakok" és feljelentés fölsöleges, az anyagi kár nem olyan nagy, és úgyem tudják elkapni ezeket. Senki nem lát,nem hall semmit, félnek, és nem akarnak hónapokig bíróságra járni. Láttam pár helyen kihelyezett "plakátokat" melyen pl. az volt, hogy te is ültessél és akkor nem kell a másét ellponi...de olyat is hallottam, hogy valaki olyan szemét volt, hogy papírt hagyott ott, ahonnan ellopta a termést, hogy "jövőrei s jövök". Ez aztán már a pofátlanság teteje.

Szóval,érthető hogy ennyi parlag van a határban : ki dolgozna egész évben feleslegesen azért, hogy aztán valaki "betermelje" éves munkáját. Nem tudom mit lehetne tenni ezek ellen : igazából semmit, a kerítést átvágják, ledöntik, nem számít ezekek semmi, csak hogy nekik legyen, munka nélkül. Bűncselekmény jogi szempontból, de nem jellemző hogy a hivatalos szervek is komolyan foglalkoznának evvel.

Parlagon a határ , szomorú látvány. De a legszomorúbb a miértje, az oka, és sajnos ez nem valószínű hogy változni fog. Bárki művelhetné a földet, de ahhoz lusták, de kilesni és ellopni más fáradtságos éves munkáját,arra van ideje....ha megne adj isten "elkapnának" ilyet tettenérve, még őt bünteték meg amiért testi sértést követett el a tolvajon.

Nem látom ennek a dolognak a megváloztását, csak a parlag határt, melyet benő a gaz, az akácfák, a természet visszahódítja magának az egykor oly termő földet, és veszni hagyja,mindannyiunk kárára.

Olvasta már?