Kesztölc Kestúc

keresés

Érdemes ide eljönni, és persze mind a négy évszakban, mert az adott évszaknak megfelelően kápráztat el minket: ősszel pompázó színkavalkádjaival, télen behavazottságával, nyáron a tomboló zöldjével,tavasszal pedig a friss hajtások s megannyi virág nyílásával.

A faluhoz tartozik Klastrompuszta, ami nagyon szép hely, és sokan szeretnek kirándulni, gyalog, biciklivel. Gyalogosan is jó menni a köves- betonos úton, de az út mellett bent az erdőben van külön gyalogút, azon is fel lehet menni vagy vissza, a változatosság kedvéért.

Miközben gyalogolunk felfelé a kanyargós dombokon, mindig mást mutat magából a táj. Ez a vonzó benne, nem egyhangú, magával ragadó, és mindig látni valami érdekes dolgot, állatokat, növényeket, a felhők különféle alakzatait. Szinte mindig találkozni valakivel, igaz a legtöbben már autóval "száguldanak" el, és a biciklist - tisztelet a kivételnek - nem nagyon kerülik ki. Nem érdemes az út szélén menni, hanem beljebb, akkor jobban kikerülik az embert, de ha gyalogosan megy akkor is jobb így cselekedni.

Különféle leágazások vannak útközben, földes, szekérútnak nevezettek. Ha van időnk érdemes bemenni kicsit és szétnézni, igazán lenyűgöző a táj szépsége, változatossága, hangulata. Érezni az erdőt, a fák, bokrok, növények illatát, még ha időnként egy vad motoros orrunk alá is füstöl, de így nem egyhangú a túra.

Klastrompuszta valamikor a falu lakóinak kedvelt kirándulóhelye volt, időközben azonban sok változás történt itt is: magántuajdonba kerültek bizonyos telkek, és a tóhoz sem lehetett menni. Maga Klastrompuszta valamikor jó hely volt.

Ma már gazdasági okokból szerintem, és mások véleménye is ez, már nem az ami volt. A sok nyaraló, víkendház szinte egymásra épült, majdhogynem belátni a másik konyhájába. De hát "ez van", van akinek így, ez tetszik.

Valamikor volt nagy tábla is hogy ez itt Klastrompuszta. Ma már csak kisebb tábla van, és a autóparkoló lehetne jobb is. De a hely látványa kárpótol mindenért.

Olvasta már?

Négy évszak a Pilisben

Korbély Ádám egy évig forgatott a Pilisben. Az eredmény lenyűgöző drónvideó a hegyeinkről, völgyeinkről. 

Mesehősök Kesztölcön

Irány Esztergom címmel mesekönyvet adott ki az Esztergomi TDM. A könyv hősei Kesztölcön meglátogatják a Szivek Pincét és eljutnak Klastrompusztára is. Csapody Kinga könyvének bemutatója pénteken lesz Esztergomban.

Radovics Istvánné előadása Lakitelken

Miért lehet példa Kesztölc másoknak az országban? Radovics Istvánné előadása a lakitelki konferencián arról, hogy mit teszünk a hagyományaink őrzéséért. Klinger Ági fotóriportjával