Kesztölc Kestúc

keresés

Makovics János az esztergomi Granvisus egykori nagyságáról, mai szomorú állapotáról írt.

Volt egyszer egy nagyhírű gyár Esztergom belvárosában, több száz dolgozójával. Fénykorában nyári diákmunkásként én is dolgoztam ott. Hatalmas volt a gyár épületegyüttese, kívülről nem is lehetett látni, milyen sok belső épülete van még.

A Granvisus márkanév volt, még ma is van olyan szemüvegkeretem, amibe a Granvisus van bevésve. Zajlott az élet, mikor még működött a gyár. Nem csak szemüvegeket, de hallókészülékeket is gyártottak, javítottak. Volt közös élet, saját autóbuszuk, amivel a dolgozókat vitték kirándulni, nyaralni... régi szép idők...

Ma romjaiban áll a belváros szívében, rossz benyomás a busszal érkező turistáknak, bár láttam, többen is fényképezik ezt a muzeális épülettömböt. A főbejárat még megvan, a portának már hűlt helye. Sokszor sokfélét hallani, mi lesz itt, helyette, de semmi változást nem tapasztal a külső szemlélő. Most valamilyen kft üzemel benne, ahogy a gyárkapu felett olvasható is, minden bizonnyal ez nem végleges dolog.

A buszmegálló melletti kis mellékutcában van a gyár egykori ebédlőjének maradványa, szomorú látvány, betört ablakok, miegymás. Sok ember itt töltötte munkáséletét, innen ment nyugdíjba.

A gyárnak megvan a maga története, melyet meg is írnak majd, és jelene olyan, amit most látunk, jövőjét majd megtapasztaljuk. Mindenesetre nem lehet nem észre venni ezt a épülettömböt, érdemes megnézni, és elmerengeni.

Olvasta már?