Egyetemi oktatók és 25 tájépítész hallgató járta körbe a Pilis településeit a Virágzó Kesztölc Egyesület meghívására. A felmérés májusban zárul. Hubayné dr. Horváth Nóra, a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési karának oktatója Lehoczki Dávid kérdéseire válaszolt.

A hallagatók a buszban

Hogyan kezdődött az együttműködés a Pilisi Natúrpark szervezőivel?

A kesztölciek már találkoztak a tájépítész hallgatókkal. Tavaly ősszel egy hétig bejártuk a falut és környékét. A féléves munkájuk eredményeit Kesztölcön, a közösségi klubban mutatták be az érdeklődőknek. Ekkor vetette fel Nyírő András, hogy 2019 elején folytassuk az itteni terepmunkát, és segítsünk a Pilisi Natúrpark előkészítő tanulmányának megalapozásában. 

Örömmel fogadtuk a felvetést, szívesen megyünk oda, ahol fontosnak tartják a munkánkat, és felhasználják a hallgatók kutatásának eredményeit. így az egyetem tájépítészeti és településtervezési karának féléves hallgatói szakmai gyakorlatát a Pilisben töltik. Most is Kesztölc lesz a bázisunk, májusban egy hetet töltünk Kesztölcön, de az egész pilisi régiót felmérjük.

Peller Márton, Pilisszentkereszt polgármestere a ciszterci kolostor romjainál beszélt a falu történetéről

- Melyik településeken fognak feméréseket végezni?

A Pilisi Natúrpark szervezésével a Virágzó Kesztölc Egyesületet bízták meg a térség települései. A környezetvédelmi és vidékfejlesztési társulás előkészítésében Piliscsév, Pilisszántó, Piliscsaba, Pilisjászfalu és Kesztölc vesz részt. Esztergom és Pilisszentkereszt polgármesterei is jelezték az érdeklődésüket. Ezért a SZIE végző hallgatói ezeket a településeket és környezetüket vizsgálják és a teljes félévben hat tantárgy tanárainak vezetésével. Ezzel a komplex megközelítéssel készítik el a felmérésüket. 


Csicsmanczai Tamásné, Pilisszántó polgármestere különleges pincébe kalauzolta a hallgatókat

- Hol tartanak a munkával?

Az első bejárás február 27-én, szerdán történt. A buszos kirándulást Nyírő András és Kochnyák Sándor vezették. A hallgatóink felkészültek a terepbejárásra, és a települések között röviden ismertették, hogy mit tudtak meg előzetes felméréseik során a falvakról és a pilisi tájról. A polgármesterek lelkesen segítették a munkánkat. Farkas András, Piliscsaba és Csicsmanczai Tamásné Pilisszántó és Peller Márton, Pilisszentkereszt polgármestere is bemutatta a településeket. Jászfalun a Faluszépítő Egyesület tagjai, Wimme Bea vezetésével házi almáspitével és meggyespitével vártak minket.

Farkas András, Piliscsaba polgármestere a város történetét ismertette a hallgatóknak

- A kesztölci vezetőink két gyönyörű kilátóhelyre is elvittek minket. Azt kértük, hogy a hallgatóknak megmutathassuk a Pilis hegyeit. Két-bükkfa-nyeregtől elsétáltunk a Fekete-kőig, ahonnan Pilisszentlélekre, Esztergomra és a Dunaára is ráláttunk. Leányváron a Panoráma utat jártuk be, innen a kesztölci és a piliscsévi medencére tekintve gondolták át, hogy milyen tájértékre lehet építeni a natúrparkot.

Wimme Bea, a Pilisjászfalui Faluszépítő Egyesület vezetője a homokbányához vitte a csapatot

Mikor jönnek legközelebb a Pilisbe?

Az első bejárás célja az volt, hogy a hallgatóink átfogó képet kapjunk a pilisi tájról. A következő bejárás március 20-án lesz, ahol kisebb csoportokban juttatjuk el a hallgatókat a településekre célzott bejárás keretében. Ez alkalommal is számítunk a segítőkre. A hallgatók interjúkat is készítenek a helyi értékekkel és kihívásokkal kapcsolatban. Két hétvégén tervezzük, hogy helyi önkéntesekkel felmérjük, hány turista jár az erdei utakon. A legfontosabb bejárás május első hetében lesz, amikor a hallgatók egy hetet töltenek majd el a Natúrpark területén. Szállásunkról és az ellátásunkról a Virágzó Kesztölc Egyesület gondoskodik majd. Úgy tervezzük, hogy május végére készül el a zárótanulmányunk. 

Olvasta már?

Tűz a Kétágú-hegy lábánál

Szerdán délelőtt száraz parlag gyulladt meg a Kétágú-hegy lábánál. A tűzoltók továbbra is küzdenek a lángokkal. Siska Gábort kérdeztük az esetről!