A verőfényes őszi szombaton a Kesztölci Szlovák Önkormányzat Képviselőtestülete szervezésében Kesztölc újratelepítésének 300. és a Pávakör megalakulásának 45. évfordulójára emlékeztünk. 

Tízkor a Szent Kelemen Római Katolikus Templomban megkezdődött az ünnepi szentmise. Kis-Maly László és falunk plébánosa, Dr.Magyar Pál közösen vezette a misét. Röviden beszéltek a szlovákok történetéről, de nem száraz, unalmas módban, hanem kellemes előadásban. Felváltva, szlovákul és magyarul, és így igazán nem szokványos misét hallhattunk. 

A szertartáson a Pávakör is részt vett hagyományos népviseletükben, és énekük belezengett a templomba. Nagyon megható volt az egész, mindkét pap beszéde, a szertartás lebonyolítása, és a résztvevők szereplése is.

Ez alkalomból kinyomtattak egy kis szórólapot amit a padokon helyeztek el, "Hálaadó szentmise a szlovákság betelepülésének és a Pávakör 45. évfordulója alkalmából." Alatta Kesztölc címere, és a belső oldalon pedig az énekek. Ezt jó eltenni emlékbe is.

A szentmise után, a templom előtt nagyon jó hangulatú harmonikaszót hallhattunk a két vendégharmonikásnak köszönhetően, igazán szívderítő volt ez a improvizált "előadás".

Ezt követően a társaság levonult a Szabadság téri ünnepség helyszínére, ahol Gaálné Kara Valéria, a Kesztölci Szlovák Önkormányzat nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Ő is mesélt a múltról és a jelenről, és a jövőről. Énekeltek a Pávakörösök és a vendégek is. 

Vöröskői István polgármester felavatta az addig letakart emlékművet, melyen az áll, hogy " 300 ROKOV V PILISI ÉV A PILISBEN 1716 - 2016". Plébánosunk megáldotta az emlékművet , majd újabb énekeket hallhattunk a Pávakörtől és közösen énekelték el a résztvevőkkel a Pilisi Himnuszt.

Igazán kedves gesztus következett ezután, ugyanis a résztvevők kaptak ajándékba egy szépen becsomagolt kulcstartót, melynek egyik oldalán Kesztölc látképe látható és az évszám "1716 - 2016 Kesztölc - Kestuc, míg a másik oldalán 1971 - 2016 Pávakör - Pávi krúzok" olvasható és egy "csepec" látható.

A társaság dalolás, harmónikaszó mellett átvonult a Falumúzeumba, ahol "Az én ilyennek képzeltem" kiállítást nézhették meg az udvaron, melyet a kesztölci általános iskolások készítettek. Itt is vidám volt a hangulat , meg lehetett tekinteni a múzeumot belülről is, és vidám beszélgetés, dalolgatás volt. Záróként aki akart, elmehetett a "Velmo" gazdaságba batyus látogatásra.

Igazán kellemes és jó hangulatú volt ez a megemlékezés, aki részt vett rajta, nem távozott szomorúan.

Olvasta már?