Kesztölc Kestúc

keresés

 

 

 

Együtt a közösségfejlesztésért - Dorogon és térségében


 

TOP-5.3.1-16 – KO1-2017-00001 - A helyi identitás és kohézió erősítése címmel 53.879.965 Ft támogatást nyert négy település: Dorog, Csolnok, Kesztölc és Piliscsév társulása. A cél az identitásképző elemek megerősítése az érintett településeken a nemzetiségi sokszínűséget kulturálisan egybekapcsoló bányászati hagyományok megőrzésével, rendezvények, közösségi akciók szervezésén, kiadványok megjelentetésén keresztül. A pályázat a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projekt 2018. augusztus 1-én indult és 2022. május 31-én zárul. A projektmegvalósítás első lépéseként elkészül a cselekvési terv, amelynek része egy rendezvénynaptár a rendezvények időpontjának, pontos tematikájának kifejtésével. Ezt követően kezdődik el a 36 hónapos közösségfejlesztési folyamat. A közösségfejlesztési folyamat keretében nyegyedévente kerül egy-egy rendezvény megrendezésre. A dorogi rendezvények a teljes térséget lefedik, a konzorciumut

alkotó települések részvételével zajlanak. Ilyen lesz 2019. áprilisában a Nemzetiségi Húsvéti Játék nagyhéten. A Nagypéntekig tartó rendezvényen mind a négy település kap egy napot a saját húsvéti hagyományainak bemutatására, vendégül látva a másik három település küldöttségét. 2020. szeptemberében az 52. Eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódóan Térségi Nemzetiségi Fesztiválra készülünk.
2021-ben a programok legaktívabb szerepvállalói tanulmányúton vehetnek részt. A kisebb rendezvényeket a konzociumi tag települések szervezik meg, vendégül látva a többi települést, ezáltal segítve a térségi összetartozást. A projekt keretében felülvizsgálatra kerülnek a helyi esélyegyenlőségi programok és közművelődési rendeletek. Kesztölcön a pályázat keretében kiadásra kerül egy helytörténeti kiadvány is. Az első közösségi akcióra advent idején kerül sor Kesztölcön, részleteket nyilvánossági fórumainkon (www.kesztolc.hu, Múvelődési Ház – IKSZT – Könyvtár Kesztölc Facebook oldal) találnak majd.