Kesztölc Kestúc

keresés

A kesztölci szüret idén is nagyon népszerű és sikeres rendezvény volt. A Kesztölcön a szüret élő hagyomány. A település lakói - kicsik és nagyok - nagy örömmel és várakozással készültek az év legnagyobb rendezvényére. 2021-ben ez az esemény a Top 5.3.1. Együtt a közösségfejlesztésért Dorogon és térségében c. identitást erősítő pályázat keretében valósult meg. A házigazdák vendégül látták a Dorogról, Csolnokról és Piliscsévről érkező vendégeket és bemutatták szokásaikat, művészeti csoportjaikat. A vendégek és a résztvevők természetesen megízlelhették a finom helyi borokat is, és ízelítőt láthattak a falubeli kézművesek portékáiból.

A délután hagyományos szüreti felvonulással indult. Óvodások, iskolások, fiatalok és idősek lelkesen, népviseletbe öltözve vonultak fel, őket kísérték az őszi dekorációval feldíszített traktorok, lovaskocsi, tűzoltó autó. A menet több kínálóhelyen megállva rövid táncos műsort adott elő, a helyi Kisbíró pedig mulatságos, verses sorokba öltötte az év fontosabb eseményeit. A szüreti felvonuláson három megállóhely várta az érdeklődőket, akik közül legtöbben bekapcsolódtak a menetbe és részt vettek a művelődési házban rendezett műsor megtekintésében. Az ünnepi köszöntők után a kesztölci óvodások adtak elő körjátékokat, verseket, majd az általános iskolások vidám műsora következett. Ezután a Kesztölci Nyugdíjas Klub latinos zenére táncolt, a fellépőruhát a nyugdíjasok maguk varrták. Előadásuk nagy sikert aratott. A hangulatot a piliscsévi Trnka-Kökény Néptáncegyüttes szlovák népdalokkal és páros táncokkal, harmonikával kísért műsora fokozta. A Tokodi Mazsorett Csoport előadása színes foltja volt a rendezvénynek. A hagyományokat őrizve szóló harmonikajátékot hallhattak Geiszler Dóra előadásában, majd hastánc következett. A közönség aktív bevonásával népdalokat hallhattak Szabó Kata, György Ágnes és Emma előadásában. A fiatal trió az énekek után közös körtáncra hívta a közönséget, amelynek nagy sikere volt.

A program következő fellépői a Klastrom Band tagjai voltak. Az este a Szász Duó előadásával, szüreti bállal zárult.

A színpadi programok mellett kézműves fogalkozásokkal vártuk a kicsiket és nagyokat. Ásványékszert készíthettek, kipróbálhatták a pirográfiát, ötvösködhettek, agyagozhattak az udvaron.

A helyi borokat a Szivek Pince kínálatából kóstolhatták meg a vendégek. A program új elemeként egy kisebb fotókiállításban megtekinthették a szüretről készült fotókat, melyeken keresztül valós képet kaptunk az őszi szüret részfolyamatairól. A látogatók körében nagy sikert aratott a kiállítás.

A Piliscsévről, Dorogról és Csolnokról érkezett vendégeink nagyon élvezték a közös programot. Pályázati partnereinket finom süteményekkel és meleg vacsorával vártuk.