Kesztölc Kestúc

keresés

A legtöbbet talán ők ketten írtak mostanában Kesztölcről. János a poéta, Tamás a gyakorlatias túravezető. A két szerző többször találkozott, megkedvelték egymást, hétfőn kellemes hangulatú beszélgetésre készülhetünk!

Bárkányi Valkán Zoltán ajánlója az eseményhez

Makovics János mint író és költő  már régen nem ismeretlen előttem. Néhány éve Nyilasi Tibor festőművész Klastrompusztán elolvasásra nekem adta az Átélhető szabadság című prózai kötetét. Addig Makovics Jánost csak mint újságírót ismertem a Népszabadságban és a megyei napilapban megjelent írásai alapján. Könyvét kézhez véve azonban büszke lettem földimre, mondhatnám, dagadt a keblem: lám egy kesztölci, aki író és költő is! Természetesen könyvét nagy érdeklődéssel, talán két szuszra olvastam el. Nem csalódtam. Annak ellenére sem, hogy az idősebb nemzedékhez tartozom, s nekem az ő fiatalos prózája újszerű volt. Ennek ellenére igazi élményt nyújtott.

Makovics János – örömömre – egyre többet publikál a megújult, érdekes kesztölci honlapon is. Legutóbb például arról elmélkedett, hogy Kesztölc változó falu. Ez a címe írásának, melyben arról elmélkedik, hogy az emberek hol köszönnek, hol nem köszönnek egymásnak, (ha Makovics Jánossal találkozom, én előre szeretnék köszönni neki, de nem mindig sikerül), s hogy gyarapodnak a szeméthegyek, szaporodnak a lopások, betörések, hogy „furcsa” már a falu, mert valami végérvényesen megváltozott, amit a modern kor hozott magával. Írásaiból azonban nem hiányzik a falu jó oldalainak a bemutatása sem, melyek leírásából sugárzik a faluja iránt érzett szeretete, aggódása. Én bár nem vagyok állandó kesztölci lakos, de szinte naprakészen tudom mi minden történik a faluban, mi   mindenre érdemes figyelni. Mindezt a honlapon Makovics Jánostól tudom meg, aki mélységesen szereti és ismeri  szülőfaluját és annak környékét is.

Balogh Tamást személyesen nem ismerem, de olvastam Kesztölcről írt, nem régen a honlapot bemutatott könyvét. Munkájához neki is további sikereket kívánok.

Üdvözlettel: Bárkányi Valkán Zoltán

 

Balogh Tamás a kalandot látja Kesztölcben. Ünnepelt, sokkötetes szerző, Eger és a Balatonfelvidék után Kesztölcről írt kalandfüzetet.  Kezünkben a kis kötettel felfedezhetjük a Sasfészek  kulcsosházát, bejárhatjuk a Postás utat, vagy egyszerűen csak kiballaghatunk a Plesinára. Tamás beleszeretett a Pilisbe, most jelent meg a Pilis-Dunakanyar kalandkönyve, harmadik ebben a szép sorozatban.

Tamás olyan szerző, aki rendszeresen találkozik az olvasóival, túrákat, versenyeket szervez. 

 

Borítókép: Makovics János és Balogh Tamás