Tizenégy kilométer hosszú barlangrendszer Kesztölc határában! Látványos fényképekkel, videókkal mondjuk el, hogyan tárták fel. 

Kesztölc és Klastrompuszta mellett, a Csévi-szirtekben található Legény- és Leány-barlang  járatait már az ősember is ismerhette. A barlangokról az 1910-es években leírás és térkép készült. Ásatás is zajlott bennük, melynek során ősemberi és középkori leletek is előkerültek.


4 méteres cseppkövek a Vacska-barlangban

A feltáró kutatás 1991-ben kezdődött el, az Áttörés-terem felfedezésével. 1998-ban megalakult az Ariadne Barlangkutató Egyesület, akik az itteni barlangok kutatását tűzték ki célul.

A ’90-es években a Legény- és Leány-barlangot 3,5 km hosszan összekötötték. Feltárult a környéken több kisebb barlang is: a 600m hosszú Indikációs, a 200m hosszú Rejtekút barlang. A rövid Ősi barlang sokezer éves leleteket, cserepeket, emberi csontokat rejtett. 2002-ben tárták fel a porcelánbolt szépségű 300 méter hosszú Ajándék-barlangot.


Embernagyságú cseppkőoszlopok a 2008-ban felfedezett Rózsát-teremben

2004-től a Szent Özséb Barlangkutató Csoport fedezte fel a Leány-barlangban a Hiénák termét és a Kiskőháti termet. Egy évvel később tárták fel a Legény-bejárat felett a 200 méter hosszú Ariadne-barlangot. Az áttörést a 2008-as év hozta meg, amikor feltárták a Vacska-barlang új szakaszát, és kezdetét vette a Csévi-szirtek kutatásának aranykora.

A Vacska-barlang addig 10 méternyi rókaluknak gondolták. Egy vadmacska hívta fel a felfedezők figyelmét, innen ered a Vacska elnevezés is. A barlangászok kitágítottak két egymást követő egérjáratot, és így jutottak be a Rózsát-terembe, és attól fogva nem volt megállás.


A Holt-tó a Vacska-barlang FiFa-ágában

2008 őszén összekötötték a Vacskát a Rejtekút-barlanggal. 2009 januárban felfedezték a 60 méter mély Mélyponti-aknasort. Felfedeztük a gigantikus Fennkőháti-termet a 4 méteres cseppkőoszlopokkal. 2010 év végére a szűkületek tágításával elérték a Farkas-vermet is.

A 2010 decemberi Rejtekút és a Legény-barlang összekötéssel az egyesített Csévi-szirti-, avagy hivatalos nevén Ariadne-barlangrendszer 11 km hosszú. Ez hazánk harmadik leghosszabb barlangja. 

2011-ben a Legény-barlangban kibontották a Denevér-ágat, egy évvel később a Vacskában a Fifa-ágat. Az Ajándék-barlangban 2012-ben megnyílt a barlang mélyebb szakasza, a Rémkőháti-terem.


A Farkas-verem mély hasadéka, a Vacska-barlang legtávolabbi része, ahol az Ajándék-barlang felé lehetne továbbjutni (Slíz György felvétele)

A barlangrendszer különlegességei a több méteres cseppkő oszlopok. Néhány helyen karfiolos, lemezes hévizes kiválásokat is láthatunk. A denevérek közlekedése során kijelölések alakultak ki, ez többször segítette a barlangászokat a feltárásban.

A barlangot csak kutatók látogathatják.

Olvasta már?