Csaba látványos háttérrel, a csillaghullás éjszakájára szervez minifesztivált. Augusztus 11-én este 7-től a Művház teraszán szakemberek beszélnek Kesztölcről és a környékről, lesz vőfélypárbaj és itt lép fel először Kesztölc új zenekara, az Öcsi és a verebek.

Csapó Csabát kérdeztük arról, hogy honnan jött az ötlet, és mi lesz a program. 

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 19. századi magyar történelmet tanítok. 10 éve Dorogról költöztünk Kesztölcre, igazából azóta követem a helyi eseményeket. Talán nyugodtan mondhatom, hogy rengeteg barátot szereztem itt.

Kicsit elcsépelt mondás, de az ötlet tényleg az utcán hevert, csak le kellett hajolni érte. Feleségemmel régóta járunk Budapestre a múzeumok éjszakája eseményeire, ami szerintem egy szenzációs kezdeményezés. Ráadásul egyre inkább általános kulturális fesztivállá alakul, ahol mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot.

Ez már nem feltétlenül egy épület rejtett zugainak, vagy éppen egy kiállításnak a megtekintése, amire a munkahelyem talán a legjobb példa. Bár ott csak 2 éve vannak programok, de a hagyományosnak tekintett idegenvezetést pl. egy telefonos appal/játékkal dobták fel az egyetemisták, de volt tudományos előadás, beszélgetés, az egyik diák a saját katonai gyűjteményét mutatta be és sok más mellett természetesen nem hiányozhatott a mindenkiből gyermeki örömet kiváltó ugróiskola sem.

Ennek kapcsán jutott eszünkbe, hogy érdemes lenne Kesztölcön is koncentráltan megjelenni kulturális programokkal, amely egyrészt lehetne a falu hagyományos kulturális örökségének, másrészt a jelen értékeinek bemutatása. Polgármester Úr és a képviselők is támogatják az ötletet, segítenek a szervezésben. Miután a múzeumok éjszakája eseményeivel természetesen nem konkurálhatunk, 2017-ben az azt megelőző délutánra képzeljük el.

Nyírő András ötlete volt, hogy ne várjunk egy évet, hanem az augusztusi csillaghulláshoz igazítva próbáljunk egy kisebb volumenű, felvezető eseményt megszervezni, mert így tapasztalatokat gyűjtünk és kiderül az is, hogy mennyire lehet létjogosultsága egy nagyobb rendezvénynek.

A mostani program kialakításánál igyekeztünk Kesztölcre koncentrálni, így került be több előadás: csillagvirágokról és virágcsillagokról beszél Megyesi Éva kertészmérnök, a szőlészet történetéről Szivek Péter, a szlovákok 19. századi országos történetéről Demmel József tart 20-25 perces előadást, utóbbit néhány percben én egészítem ki egy helyi vonatkozású, 1857-es botránnyal. Balogh Tamás füzetet írt Kesztölcről, Ő is eljön, és a környék turisztikai vonzerejéről beszél.  Az előadásokat összekötve a kesztölci Öcsi és a verebek nevű együttes számait hallgathatjuk. Kochnyák Sanyi és Minczér Lajos vőfélypárbajra állnak ki. 

A rendezvény időpontja augusztus 11, helyszíne a Művház előtti terasz, ahonnan gyönyörű a kilátás a falura, a csillaghullást pedig az épület mögötti füves udvarról lehet majd megtekinteni. Lesz étel és ital, a jó hangulat pedig csak rajtunk, résztvevőkön és hallgatókon múlik 

Olvasta már?