Elkezdődött a hosszú nyári szünet, amelyet már olyan nagyon vártak a gyerekek. Sokat lehet pihenni, játszani, sportolni, kirándulni, és persze nyaralni, de ahhoz, hogy a szünidő gondtalan és problémamentes legyen, tartsunk szem előtt néhány tanácsot.
 

1./ Személyes biztonság-értékeink védelme
 Minél több időt próbálj meg értelmes elfoglaltsággal,
programokkal eltölteni még akkor is, ha egyedül vagy
otthon a nyár egy részében, mert a szüleid dolgoznak. Egy
labda is elég a jó szórakozáshoz. A csellengés, csavargás,
„lógás” hamar meggondolatlan, buta, esetleg törvénysértő
dolgokhoz tud vezetni.
 Legyél gyanakvó az idegenekkel szemben! Ne dőlj be, ha ajándékokat, számodra kívánatos dolgokat ígér /pl. mobil, Mp3 lejátszó, játék szoftver stb…/! Alig ismert haverokat, ismerősöket ne vigyél fel a lakásotokba!
 Ne tarts magadnál nagyobb pénzösszeget!
 Mindig mondd el a szüleidnek, a nagyszüleidnek /vagy akire rábíztak/, hogy hová mész, hol fogsz tartózkodni!
 Vigyázz az értékeidre! Ne hagyd őrizetlenül kerékpárodat, rollerodat, sportszereidet, még rövid időre sem!
 Ne menj el idegennel, ne szállj be ismeretlen személy autójába!
 Ha valami olyan történik a nap folyamán, ami szokatlan, kellemetlen, vagy nem érted, feltétlenül meséld el a szülőknek, vagy annak a felnőttnek, akivel vagy! Ne maradjanak benned megválaszolatlan kérdések, érthetetlen gondolatok.
2./ Balesetek megelőzése, közlekedés biztonság
 Ha 12 éven aluli vagy, TILOS főútvonalon
kerékpároznod! A járdán csak a gyalogosok zavarása
nélkül biciklizhetsz.
 Tilos elengedett kormánnyal biciklizi.
 Kerüld a meggondolatlan, tragédiához vezethető kalandokat /pl. erdőben domboldalról történő legurulásokat, nagy tömegű tehergépkocsik mögött történő biciklizést, stb…/, mert ezek visszafordíthatatlan következményekhez vezethetnek.
 A kerékpárnak is vannak olyan tartozékai, amelyekkel kötelező ellátni a járművet. Ezek közül a legfontosabb az első és hátsó világítás, valamint a fékek.
 Ne játssz építési területeken, vasúti töltéseken! Ne menj/mássz
magasfeszültség közelébe, mert még ha nem is érsz hozzá, a feszültség lehúzhat, és áramütést szenvedsz!
3./ Vízi kalandok biztonságosan
 Csak kijelölt fürdőhelyeken, strandokon fürödj, mert a bányatavak, ismeretlen álló-illetve folyóvizek halálos veszedelmet jelenthetnek!
 Felhevült testtel, SOHA NE UGORJ bele a vízbe! Ugyancsak kerüld a
vízibicikliről való vízbe ugrást, illetve az ismeretlen mélységű / sekély vízbe való fejesugrást!
 Csak akkor merészkedj mély vízbe, ha megbízhatóan tudsz úszni!
 A strandon, parton se hagyd őrizetlenül értékeidet!
 Viharjelzéskor azonnal hagyd el a vizet!
4./ Használd az internetet biztonságosan!
Ne feledd, hogy a JOGSZABÁLYOK UGYANÚGY ÉRVÉNYESEK AZ INTERNETEN, MINT A VALÓS ÉLETBEN. Az anonimitás álarca mögé bújva elkövetett cselekedetekért ugyanúgy felelni kell!
 Ha úgy gondolod, hogy törvénybe ütköző vagy ártalmas
tartalmat találtál az interneten, ha bármi gyanút kelt
benned, ha az internetre feltöltött fényképedet, videódat az engedélyed nélkül valaki máshol megjelenteti és ez téged rosszul érint, tehetetlennek érzed magad, haladéktalanul mondd el a szüleidnek, tanárodnak, vagy írj róla a Kék Vonalnak (www.kek-vonal.hu)!
 Ha úgy gondolod, hogy zaklatásnak vagy kitéve, ments le minden bizonyítékot. Tiltsd le a zaklatót, vagy töröld ki a kapcsolati listádról. Próbálj meg nem válaszolni vagy visszavágni! Jelentsd! (szülőnek, felnőttnek, Kék Vonalnak).
 Ne vegyél részt egy másik személy képeinek, üzenetének, sértegetésének továbbításában! Azt gondolhatod, hogy ez csak egy vicc, de még bűncselekményt is elkövethetsz ezzel. Nézegetni és továbbítani az ilyen fajta dolgokat, annyit jelent, hogy hozzájárulsz egy internetes zaklatáshoz. Félreállni és hagyni, hogy csak megtörténjen, ugyanolyan rossz. Jelentsd, ha ilyet tapasztalsz!
 Ha szeretsz online chatelni, legjobb, ha csak ismerőseiddel teszed. Ha chatportálokon „ismerőseid” között ismeretlent találsz, vagy ha már számodra kellemetlen vagy zavaró a kapcsolat, blokkold le, töröld le! Az online barátokkal jobb, ha csak az Interneten tartod a kapcsolatot. Ne találkozz idegenekkel, főleg ne a barátod/barátnőd, szüleid tudta nélkül, vagy elhagyatott helyen!  Ne írd ki semmilyen közösségi oldalon a nyaralásod dátumát, tartózkodási helyedet! Ne „csekkolj be” lépten-nyomon, amikor nem vagy otthon, mert így növelheted annak kockázatát, hogy betörnek otthonodba.
 Alaposan gondold át, hogy milyen képeket és videókat teszel fel magadról, vagy engeded meg, hogy nyilvánosságra hozzanak rólad. Ha feltöltesz egy fényképet vagy videót, azt bárki letöltheti, megváltoztathatja, továbbküldheti, közzéteheti az interneten.
 SOSEM KÉSŐ ELMONDANI, HA VALAMI SÉRELEM ÉRT, HA VALAKI BÁNTOTT MINDIG VAN SEGÍTSÉG!
KEDVES FELNŐTTEK!
A gondtalan nyaralás érdekében néhány tanács:
Gépkocsi
Gépkocsiját zárja be mindig, értékeit, táskáját még néhány percre se hagyja benne!
Az autópályán a pihenőkben is zárja be a gépkocsiját, ne hagyja, hogy eltereljék a figyelmét segítségkéréssel, műszaki hiba jelzésével!
1. Bankkártya, Készpénz
A PIN kódot jegyezze meg, fizetésnél mindig tartsa szemmel a bankkártyáját!
2. Bevásárlás
Ne tegye táskáját a bevásárló kocsira, pénztárcáját ne a tartsa a farzsebében!
3. Strand
Ne hagyja a strandon értékeit felügyelet nélkül!
4. Fesztiválok/Festivals/Festivals
Nagy tömegben tartsa táskáját szemmel, értékeit, pénzét tartsa belső zsebben vagy övtáskában!
5. Szállás
Amikor távozik a szálláshelyéről, az ajtót zárja be! Értékeket ne hagyjon szem előtt! A nagyobb értékű holmikat helyezze el a szálloda széfjében!
Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály

Olvasta már?

Kesztölc csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése II. ütem

Kesztölc csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése II. ütem Pályázati azonosító: TOP-2.1.3-16-KO1-2021-00041 Kedvezményezett: Kesztölc Község Önkormányzata Támogatás összege: 50 000 000 Ft Támogatás mértéke: 100% Projekt címe: Kesztölc ...

Köszönet nyilvánítás a kesztölci lakosoknak

Kesztölc község Önkormányzata, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat nevében szeretnénk megköszönni a kesztölci lakosoknak a tartós élelmiszer gyűjtést, valamint a felajánlott élelmiszer utalványokat, mellyel szebbé tehettük a községü...

Köszönet nyilvánítás a cipős doboz akció szervezőinek

Kesztölc község Önkormányzata, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat nevében szeretnénk megköszönni a cipős doboz akció szervezőinek és adományozóinak azt a rengeteg ajándékot, mellyel szebbé tehettük a községünkben élő rászoruló gyer...

KÖSZÖNET NYILVÁNÍTÁS ZSIBRITA GYÖRGYNEK

Ezúton szeretnénk megköszönni Kesztölc község Önkormányzata,- a Kesztölci Idősek Klubja, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat nevében Zsibrita György által közvetített tartós élelmiszeradományt, melyből 74 fő kesztölci lakost tudt...